Turkey's Most Innovative and Reliable Crypto Currency Exchange
SIGN IN CREATE ACCOUNT
Mining (Madencilik) Nedir?

Mining (Madencilik) Nedir?

Mining (Madencilik) Nedir?

Kripto para piyasası içinde yapılan finansal işlemleri onaylamak, transfer işlemlerini yapmak, merkezi olmayan bir ağ şeklinde çalışmasını sağlayan ve yeni kripto paraların üretilmesine Madencilik denir. Madencilik, kullanıcılar arasında yapılan işlemleri doğrulayıp Blockchain ağına da eklemelidir. Madencilik işlemi yapılırken yeni kripto paralar ortaya çıkarılacağı zaman yeni bloklar oluşmaktadır. Oluşan blokların zorluk seviyeleri de arttığı için madencilik için çok güçlü işlemcilere sahip cihazlar gerekmektedir.

Madencilik Nasıl Yapılır?

Madencilik, yapılan tüm işlemleri kaydeden ve bu işlemleri düzenli bloklar halinde biriktiren bir düğümdür. Yapılan her işlemde, madenci düğümleri bu işlemleri kaydedip doğruladıktan sonra çoklu işlem blokları olarak birleştirmeye başlar. Bitcoin madenciliği hem blok zincirine işlemler katmakta hem de yeni Bitcoin'leri serbest bırakmaktadır. Bir işlem bloğu ortaya çıktığında madenciler her bir bloğu işlemlerden geçirmektedir. Bloğun içerisindeki bilgiyi çıkarıp o bloğa matematiksel bir formül uygulayarak onu Hash haline getirmektedirler. Hash rastgele sayı ve harflerden oluşan dizilerdir. Hash blockchainin en aşağısanda ki blok ile beraber depolanmaktadır. Blockchain temelinde, merkezi olmayan bir sistemle çalışan Bitcoin madenciliği en hızlı blok üreten ve işlemleri onaylayan madencilere ödül verir. Madencilik süreci, son işlemleri blok halinde derlemek ve hesaplamada zor bir bulmacayı çözmeye çalışmakla ilgilidir. Bulmacayı çözen ilk gelişimci, bir sonraki bloğu blok zincirine yerleştirip ödülleri topluyor. Ödüller madenciliği teşvik ediyor ve hem işlem ücretlerini (Bitcoin şeklinde madene ödenen) hem de yeni çıkan Bitcoin'i içeriyor.

Kripto Para Madenciliği Yasal mı?

2009 Yılın da ilk olarak çıkan kripto para birimlerinin suç olarak teşkil edebilmesi için Ülkemiz kanunlarında herhangi bir madde bulunmamaktadır. Çünkü kripto paraların hukuki sürecini anlamak için öncellikle statüsünü belirlemek gerekmektedir. Kripto paralar kabul edilse bile sanal yani elektronik para statünde olabileceği düşünülmektedir. Türk yasalarına göre sanal para; “Elektronik para ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, bu Kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değerdir.’’ Bu tanıma bakıldığı Sanal para ihraç eden kuruluşlarca kabul edilen kripto fonu bulunmamaktadır.